1. Grupul de pompare este livrat pe un cadru (placa de baza) din otel galvanizat. Acesta trebuie fixat ferm pe
podea sau pe locul special amenajat pentru montaj.
2. In cele mai multe cazuri sursa de apa este un rezervor tampon si grupul de pompare lucreaza “inecat”.
Legatura dintre vasul tampon si grupul de pompare se realizeaza printr-o conducta de diametru minim egal cu
diametrul colectorului de aspiratie al grupului. Aceasta legatura se poate realiza si prin ambele capete ale colectorului de aspiratie. Pe aceasta conducta trebuie sa existe minim un robinet (vana) de izolare. Aceasta conducta trebuie conectata la vasul tampon tinand seama de recomandarile producatorului vasului. In cazul rezervoarelor din plastic aceasta legatura se va realiza prin intermediul racordurilor elastice.
Se monteaza senzorul de protectie la lipsa apa in vasul tampon (in cazul in care protectia la lipsa apa este realizata prin senzor tip plutitor).
In cazul in care vasul tampon este alimentat de la reteaua stradala de joasa presiune recomandam montajul vasului tampon-grup de pompare in sistem “by pass”.
Daca grupul de pompare va lucra in aspiratie se va tine seama de capacitatea de aspiratie a pompelor (curba NPSH). Recomandam ca acest montaj sa fie in prealabil discutat cu producatorul.
3. Se realizeaza legatura dintre colectorul de refulare al grupului de pompare si reteaua de alimentare cu apa a cladirii printr-o conducta cu diametrul minim egal cu diametrul colectorului de refulare. Vasul de presurizare al grupului de pompare se monteaza intotdeauna intre sistemul de comanda al grupului (presostate/traductor de presiune) si consumator cat mai aproape de conducta de refulare in sensul spre consum. Pe aceasta legatura se monteaza minim un robinet (vana de izolare), eventual sistemul de tratare al apei (filtrare/dedurizare/deferizare/osmoza, etc.) si conexiunea de by pass cu reteaua stradala.
4. Se amorseaza grupul de pompare prin deschiderea robinetului general de izolare de pe conducta de aspiratie,
deschiderea robinetilor din aspiratia si refularea pompelor si deschiderea dopurilor de amorsare de pe corpul
pompelor. In tot acest timp robinetul general de pe conducta de refulare va fi inchis. Se verifica etanseitatea si
se remediaza eventualele pierderi.
5. Se realizeaza legatura electrica dintre panoul general al grupului de pompare si reteaua electrica 1~230 V/50 Hz sau 3~400V/50Hz in conformitate cu reglementarile in vigoare.
Se pornesc pompele cu robinetul general din refulare inchis.
La modelele trifazate dupa pornire se verifica sensul de rotatie al pompelor.
Grupul de pompare se va opri la presiunea reglata de sistemul de comanda (presostat, traductor de presiune, etc.). Aceasta presiune se verifica cu presiunea necesara si se fac reglajele corespunzatoare.
6. Se deschide robinetul general din refulare si grupul va intra in functionare normala. Se va aerisi instalatia prin deschiderea a cat mai multi consumatori (de preferabil cat mai indepartati de grup), se verifica etanseitate instalatiei (se remediaza eventualele neconformitati), se verifica functionarea grupului de
pompare prin inchiderea si deschiderea consumatorilor.
7. RECOMANDARI: a se verifica presiunea de preincarcare a vaselor de expansiune la minim 6 luni! Pentru orice alte neconformitati studiati manualul panoului de comanda care transmite erorile de functionare, manualul pompelor sau contactati producatorul pentru remediere.
Toate operatiunile descrise mai sus vor fi realizate de personal calificat.